Været i Kroatia

Vanlig vær: Omtrent sånn som dette!

Seilsesong

Seilsesongen i Kroatia er fra tidlig i mai og ut oktober. I forhold til andre områder i Middelhavet er man her lite utsatt for sterke vinder på sommerstid. Det var kortversjonen, under får du mer om detaljene!

Maestralen

Jo da, dette er samme vind som den kjente franske mistralen; en soldrevet pålandsvind. Men i Kroatia er det en mild variant som sjelden overstiger en frisk bris. Den blåser fra vest, noe som gjør det enkelt å seile både sørover og nordover langs kysten, selv om det blir litt mer skarpseiling mot nord. Vinden kommer på formiddagen, øker utover ettermiddagen, og dør som oftest helt bort på kvelden. Sommerstid er dette mønsteret er så stabilt at man rett og slett kan gå ut fra at slik blir det - og så heller ta utfordringen den sjeldne gangen værgudene disker opp med noe annet.

Noe annet innebærer først og fremst vindstille. Men det motsatte kan også skje: En kraftig nordavind, tilsvarende den greske meltemien. I Kroatia kallen den Bora. Tøff nok, men ganske sjelden kost, og på grunn av det godt beskyttede farvannet er den ikke samme utfording som en gresk Meltemi eller en fransk Mistral.

Seilemessig er Kroatia kanskje det aller enkleste området man kan seile i Middelhavet, sammen med de joniske øyene i Hellas et lite stykke lenger sør og sporadene (Skiathos) lenger øst. Perfekt for den som har relativt lite seilerfaring, og de som vil ha en skikkelig avslappende ferie med familie og/eller venner.

Temperaturer og regnfall

Sommerstid er det ikke uvanlig med opp til 100 dager i strekk uten en dråpe regn! De eneste skyene man da ser er godværsskyer over fastlandet som en følge av pålandsvinden. Men den frodige naturen bærer bud om at slik er det ikke hele året, og et og annet regnskyll kan selvsagt også inntreffe også midtsommers. Her er de tørre tall for både temperaturer, regnfall og forventet vindstyrke i de månedene som er interessante for oss seilere:

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Snitt dagtemperatur

15

20

22

28

27

22

19

Vann

13

16

20

24

25

22

18

Regnfall (mm)

60

60

50

20

45

65

80

Vind

N3
NW3
NW4
NW4
NW5
NW4
N3


Værmeldinger

Enten du har med deg PC på tur eller akkurat nå sitter på kontoret og drømmer at du var på seiltur i Kroatia: Her er været for i dag og dagene fremover!

Når du er i Kroatia

Det er ikke noe problem å holde seg oppdatert på været mens man seiler i Kroatia. Værmeldinger sendes på engelsk over VHF-radioen som finnes om bord i hver båt. (Skulle det være fare for uvær får man i god tid melding på kanal 16, og den vil gå nærmest kontinuerlig.) De mange marinaene rundt omkring er alltid oppdatert på været. Og er du i utkanten kan du bare ringe den lokale basen til charterselskapet hvor du har leid båt.

Hovedside Kroatia | Bilder | Kart | Litteratur | Charter | E-mail

Salty Seas Yacht Charter AS
info@saltyseas.com / www.seilferie.no
Daleveien 110
4328 SANDNES
Tlf 51628736 Fax 51628023 Mobil 91362800

Copyright © 1995-2003 Salty Seas Yacht Charter AS